סרטי טרום בכורה

בעלי ואני משתתפים מזה מספר שנים בקורס שנקרא "טרום בכורה". זה קורס של סדרת מפגשים חודשיים, בהם אנו צופים, בבית קולנוע, במיטב הסרטים. לפני הצפייה בסרט אנחנו משתתפים בהרצאת מומחה, כל פעם מרצה בתחום אחר, להרצאה יש לה נגיעה לסרט והמרצה מאיר את עינינו ומכוון את תשומת ליבנו לדברים מסוימים בסרט.

צופים בהקרנות טרום בכורה בקולנוע

ההרצאות בחלקן הגדול היו מעניינות ומרתקות, אם כי היו לא מעט הרצאות של אנשים שהם ככל הנראה מומחים אך אינם מרצים והנפילה הייתה גדולה. מה שאומר שכדי שתהייה חווית הרצאה המרצה צריך להיות גם וגם וגם. מומחה בתחומו, שוחה היטב בחומרי ההרצאה, כזה שיכול להשיב על שאלות הקהל גם אם הן בהיקפים של ההרצאה ולא נוגעות רק במשהו הספציפי עליו הוא מרצה. גם לדעת לדבר בשטף כזה שימשוך את המאזינים, גם צריך להיות איש מילה מעניין כזה ששפתו עשירה ומתובלת כדי שיוכל לרתק את המאזינים. בנוסף הוא צריך להיות אוריין טכנולוגי כזה שיודע להשתמש במערכות אור קוליות במהלך ההרצאה.

העידן שלנו הוא עידן שבו אי אפשר יותר לעמוד מול קהל ורק לדבר, צריכים להשתמש בכל האפקטים העומדים לרשותנו כדי לא לאבד במהלך ההרצאה את הקהל. ואם הוא גם בעל חוש הומור זה יכול להוסיף המון. השתתפנו במהלך הקורס בהרצאות מתחומים מגוונים, למשל לפני סרט "בחזרה לבורגונדי" סרט המתאר מערכת יחסים בין 3 אחים הנאבקים על הכרמים והיקב של אביהם שהלך לעולמו הייתה הרצאה של יינן מומחה. נושא שלא מעניין אותי. המרצה היה אלוף וריתק אותי בנושא שהוא משני בחיי. 

הסרטים נבחרים לדעתי בבחירה קפדנית, כמעט כל הסרטים קלעו לטעמי. הסרטים הם סרטי טרום בכורה, דהיינו סרטים שטרם הגיעו לבתי הקולנוע בארץ, חלק גדול מהסרטים שנבחרו להקרנה הם לא אותם סרטים שזכו באוסקר אלא יותר סרטים מהסוג המוקרן די מהר ב"סינמה טייק" סרטים איכותיים, שיש בהם ניואנסים של רגישויות ברמה גבוהה. חלקם הגדול מתעסק במערכות יחסים, הדמויות בסרט מתפתחות, מתעבות והצופים מתוודעים לדמויות מורכבות. סרטים רבים מהסרטים שצפינו בהם עסקו בשאלות פילוסופיות, בשאלות של מוסר וצדק, בשאלות מתחומי החינוך השונים, מתחומי חובת המדינה כלפי האזרח והאזרח כלפי המדינה, שאלות של מוסר ואתיקה במערכת המשפט, במערכת השלטון ועוד.